Avui dia, el preu de la gasolina i totes les activitats diàries que requereixen de l’ús de l’electricitat s’ha convertit en un dolor de butxaca per als espanyols.

Però Què és realment el que provoca aquesta alça en el preu del carburant? Continua llegint aquest article i L’Estació de Serveis Esser et brindarà tota la informació que has de saber.

Perquè puja el preu de la gasolina?

El principal motiu és la guerra entre Rússia i Ucraïna i els seus múltiples efectes col·laterals, com la decisió de la Unió Europea de prescindir del petroli rus amb l’objectiu d’atacar una de les principals fonts d’ingressos del Kremlin. Considerant que Europa consumeix 4,5 milions de barrils diaris arribats des de Rússia.

Aquestes circumstàncies han generat un fort increment a l’alça de preus que preocupa les autoritats i sobretot als consumidors, aquesta pujada afecta encara més pensant en el cost dels trajectes cuotidianos i dels viatges llargs amb cotxe.

El preu del carburant està provocant vagues de transportistes i la preocupació de molts sectors empresarials.

La gasolina compta amb molts passos previs abans d’arribar a les estacions de serveis, aquests passos provoquen que el 50% del que paguem siguin imposats.

A continuació, t’explicarem com es calcula el preu de la gasolina a Espanya.

Cfr. AOP. EL PAÍS

Es calcula sumant quatre factors:
● Marges bruts de distribució.
● Cost de la matèria primera.
● Impost Especial sobre Hidrocarburs.
● Impost del Valor Afegit.

Què són els Marges bruts de distribució?


Aquests es refereixen als costos de logística, en els quals intervenen l’emmagatzematge, el transport del carburant fins a l’estació de servei, els marges de benefici de les gasolineres. D’ells depèn el 17% del PVP.

Què el cost de la matèria primera


El cost que es deriva de l’extracció d’un producte. En funció del preu del petroli aquest valor augmenta o disminueix, perquè fa els mateix els costos de producció.

Representa el 33% del Preu de Venda al Público (PVP) dels carburants.

Impost Especial sobre Hidrocarburs

Són els impostos que cada govern grava sobre aquests productes. Fa augmentar el PVP en un 32%

Impost del Valor Afegit (IVA)

És l’impost conegut com a IVA i que suposa sumar un 21% del preu total.

Com es desglossa el preu de la gasolina?

Segons l’Associació Espanyola d’Operadors de Productes Petrolífers (AOP), la gasolina 95 i gasoil d’entre un 49% i 45% respectivament del que es paga per cada litre de carburant són gravàmens, el 35% són costos a l’engròs (preu del cru en origen i refí) i el 17% marges i costos de distribució.

Segons les dades de la AOP, quan plenes el dipòsit amb 50 euros la meitat es va en impostos, tal com mostra la infografia creada per l’associació:

Cfr. AOP

Se sol pensar que els més beneficiats amb la pujada del carburant són les estacions de servei, no obstant això, segons la AOP, calcula que tan sols obtenen un 1 euro de cada 50 de proveïments de carburant.

Aquesta altra infografia de la Confederació Espanyola d’Estacions de Servei (CEES) fa el mateix càlcul, però amb un litre de carburant que costa 1,80 euros:

Cfr.autobild.es

Quines mesures s’han pres per a frenar la pujada del preu de la gasolina?


Després de la pujada imparable dels preus del carburant, el divendres 1 d’abril va entrar en vigor la rebaixa de 20 cèntims per litre decretada pel Govern, aquest dia, el preu mitjà de la gasolina de 95 era de 1,819 euros, enfront dels 1,854 euros del gasoil A. Aquesta bonificació suposa un alleujament per als consumidors, no obstant això, les empreses del sector es veuen encara més asfixiades per la falta de marge.
En un inici, la mesura del Govern era fins al 30 de juny, però davant la crisi, es va decidir estendre-la fins a tres mesos més. Els cartells de les gasolineres reflecteixen els preus del mercat, així que no t’espantis! el descompte se t’aplicarà al moment que realitzis el pagament.

D’altra banda, l’Organització de Consumidors (OCU) exigeix la supressió temporal d’impostos, una mesura dràstica per a contenir la pujada descontrolada dels preus, ja que la rebaixa de 20 cèntims per litre de carburant resulta ser una nimietat.

Si el preu de la gasolina segueix a l’alça el barril podria arribar a pujar fins als 150 dòlars, per la qual cosa el litre de gasolina pujaria fins als 3 euros el litre en les gasolineres del nostre país, la qual cosa suposaria preus totalment inviables.

Per a pal·liar-les les conseqüències de la imparable pujada del preu dels combustibles, la millor solució és, recórrer a alguns trucs per a estalviar gasolina, la qual cosa ens porta a la següent pregunta:

Trucs per a pagar menys en repostar

Ara que els preus del combustible estan pels núvols, la qual cosa menys volem és usar el nostre cotxe privat, però quan no tenim una altra opció, hem d’aplicar trucs d’estalvi.

Alguns dels trucs que us recomanem des de Esser són:

Buscar les gasolineres econòmiques.
Aplicar tècniques de conducció eficient.
Saber triar el millor dia per a repostar. No és el mateix repostar un dilluns que un dijous

Quin dia és millor repostar?

Segons el club d’automobilistes RACC, “les marques distribuïdores solen aprofitar els patrons de mobilitat col·lectius per a ajustar les seves polítiques comercials, de manera que els dies de major demanda els preus són més alts”. Vol dir que és més rendible repostar un dilluns que un dissabte, ja que, en aquest últim, sent temporada d’estiu, moltes persones realitzen passejos o viatges en els seus cotxes, per la qual cosa solen omplir el seu dipòsit per a aquestes ocasions.

Així també, s’aconsella evitar en la mesura que sigui possible repostar en les autopistes durant els dies de ponts o en les vacances d’estiu, ja que els preus solen ser molt més elevats.
Un altre factor important per a l’estalvi del combustible és la velocitat, a menys velocitat menys despesa de combustible, en els viatges per autopista, reduir la velocitat de 140 km/h a 120 km/h, per exemple, pot disminuir considerablement la despesa. Així mateix, aprofitar les inèrcies, sense pressionar el pedal, ajuda a retallar despeses, ja que com menys s’acceleri, menys es consumeix.
Si detens el cotxe uns minuts en el trànsit, apaga el motor, ja que, al no fer-ho, estarà gastant gasolina innecessàriament
Aplicant aquests trucs aconseguiràs reduir les despeses i veure’ls reflectits al final del mes fent comparacions amb el mes anterior quan encara no seguiu aquests consells.


En Esser sempre us portem novetats i trucs per a aplicar als vostres vehicles i tenir sempre el millor viatge possible.
Segueix el nostre blog i segueix informat.