Cada vegada és més freqüent que els conductors consultin el seu smartphone mentre estan en plena conducció. Vivim en un món interconnectat i rebem una bestiesa de notificacions cada dia. Tot això suposa un gran perill a les carreteres espanyoles, on cada vegada hi ha més accidents deguts a la smartphonedependència.

Hi ha estudis que asseguren que no som addictes al mòbil, sinó que som addictes a les xarxes socials (Whatsapp, Facebook, Instagram en son les més conegudes). Una petita distracció mirant el mòbil mentre condueixes augmenta el 20% de tenir un accident. És per això que la Fundació CEA ha llançat la campanya Si condueixes, no xategis. Es tracta d’un spot on hi surten celebritats com el director general de la DGT, Pere Navarro, el fiscal de seguretat vial, Bartolomé Vargas i el general cap de l’agrupació de trànsit de la Guardia Civil, Ramón Rueda, entre d’altres.

Spot Si conduces, no chatees

Les estadístiques diuen que 1 de cada 3 persones utilitza el mòbil en algun moment de la conducció del seu vehicle, fet que va provocar més de 104.000 denúncies per la Guardia Civil durant l’any passat. Un dels problemes més grans és que la tendència de l’ús de l’smartphone a la carretera va en augment, és per això que existeixen algunes apps per posar el mòbil en mode cotxe (un mode molt similar al mode avió) per així intentar no distreure al conductor.

A dia d’avui una infracció com la de mirar el mòbil mentre condueixes et pot suposar una sanció econòmica de 200€ + la retirada de 3 punts del carnet de conduir. S’està estudiant treure fins a 6 punts per tal de intentar baixar les estadístiques dels conductor que miren el mòbil, però de moment no s’ha arribat a cap acord.